Pompoen Duo Recept

Rundsstoverij met wintergroenten uit de oven en pompoen puree. 

Hierbij geef ik jullie graag het recept mee van dit easy peasy gerechtje die ik vorige week op tafel zette voor onze vrienden. Pompoen is een van de toppers van de winter, een beetje werk om de vervelende schil eraf te krijgen maar eens je zover bent super handig om te verwerken. Het leuke van dit recept is ook dat je alles op voorhand kunt klaarzetten en op het moment zelf kunt genieten van een aperitiefje! En in één handomdraai kook je mee voor je babytje. 

Ingrediënten

 • 1 pompoen
 • Aardappelen
 • Handvol spruiten
 • 5 raapjes
 • 1 pastinaak
 • 2 grote uien
 • 2 teentjes look
 • 2 flesjes bruin kwaliteitsbier (bv. Sint Bernardus Abt 12)
 • 500 gram runds stoverij
 • Lacroix “Touch of Taste” Kalf
 • 1 boterham
 • Mosterd
 • Olijfolie
 • Boter
 • Peper/ Zout/Kurkuma/ Nootmuskaat

Voorbereiding

Schil de pompoen en haal de pitten eruit. Snij het vruchtvlees in hapklare blokjes
Gril 1/2 van de pompoen in de oven op 200graden gedurende een 15 tal minuten, van zodra de blokjes gekleurd zijn is het ok.

Schil de pastinaak en raapjes en maak de spruitjes schoon.
Snij de pastinaak en raapjes in hapklare blokjes en halveer de spruitjes.
Snipper de ui en de look fijn.

Doe de blokjes pastinaak, raap, spruitjes en de look in een ovenschotel.
Kruid goed af met peper, zout & Kurkuma. Besprenkel rijkelijk met olijf olie en zet aan de kant.

Schil de aardappelen. Qua hoeveelheid is dat afhankelijk van hoe groot jullie liefde voor aardappelen is. De helft van de aardappelen mag je halveren, de andere helft snij in fijne blokjes.

 

Pompoen-PumpkinBereiding

Pompoen puree: Kook de 1/2de van de  aardappelen gaar in voldoende water met zout. Giet af wanneer de aardappelen gaar zijn. Pureer de aardappelen samen met de geroosterde pompoen en een klontje boter. Kruid goed af met peper, zout & nootmuskaat
Tip: Wij voegden een 2tal eetlepels baby pompoen puree toe aan de onze wat zorgde voor een lekkere smeuïgheid!

Stoverij: Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit daarin de boter. Je kiest best voor een stevige kookpot (type Le Creuset/Brabantia, ..) Stoof hierin de ui op een matig vuur.

Verhit in een braadpan een klontje boter en bak hierin de stoverij bruin. Kruid het vlees rijkelijk met peper en zout. Let op dat je het vlees bruin bakt en niet laat koken.
Doe daarna de stoverij in de kookpot bij de uien.

Blus de aanbaksel in de  braadpan met 1/2 flesje van het bier en roer goed los. Van zodra alles goed los in giet je het bier in de kookpot bij het vlees.

Bestrijk de boterham rijkelijk me de mosterd en leg de boterham omgekeerd in de braadpot. Overgiet met de rest van het flesje bier. Laat mooi garen gedurende minimum 1 uur. Giet na een half uurtje nog een deel van het flesje bier erbij. De rest is om te degusteren tijdens het koken! :) Ik laat het deksel op de pot gedurende het garen. Vlak voor het opdienen doe ik een lepeltje maïzena bij de saus en roer op. Doe een scheutje Lacroix “Touch of Taste” Kalf bij de stoverij om de smaak te versterken.

Wintergroenten: Zet de ovenschotel met de wintergroenten in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende minimum 30 minuten. Afhankelijk van je oven, de groentjes en andere omstandigheden zal de bereidingstijd verschillen. Van zodra de groenten mooi gekleurd zijn is dit gerecht klaar.

Baby eet mee: Doe de andere helft van het pompoen vruchtvlees samen met de kleine aardappelen stukjes in de stoomkoker. Mix daarna met een scheutje olijfolie.
Tip: Is je baby al klaar voor vlees? Stoom dan enkele stukjes stoverij mee en mix door de puree. 

Voetnoot: Ik kreeg via The Insiders de kans om de smaakmakers van Lacroix te testen. Ik kreeg een mooi pakketje “Touch of Taste” toegestuurd en ben sindsdien volop aan het koken met deze flesjes. Ik kan alvast vertellen dat vooral de kalf en gevogelte bouillon hier erg in de smaak valt. Aangezien dit geen enkele relevantie heeft met de blog ga ik hier niet verder over uitweiden!

Related posts:

Leave a Reply