De daad

Aan alle mooie liedjes komt een eind, aan het zwangerschapsliedje is dat wel een héél speciaal eind. Mijn favoriete antwoord op de eeuwige vraag “En zie je de bevalling een beetje zitten?” was ” ‘T zit erin, en ’t moet eruit.” En zo is dat.

Ik lees soms vragen/verhalen van vrouwen die nog niet weten waar ze zullen bevallen.
Dit kan enkel voorvallen als je nog geen gynaecoloog hebt, want zo goed als alle gynaecologen werken voor één bepaald ziekenhuis. Het grootste advies wat ik dan ook kan geven, en wat ik zelf ook deed is “Zoek een goede gynaecoloog waar je u goed bij voelt op het moment dat je zwanger probeert te worden”. Je kunt dan best ook even een afspraak maken op voorhand om te zien of je je OK voelt bij deze persoon en dan is je ziekenhuis keuze stress ook meteen van de baan. Andere dingen waar je moet opletten bij de keuze van het ziekenhuis/gynaecoloog zijn de volgende.

 • Wat verwacht ik van de bevalling? Wil ik bv. onder water bevallen – Dit kan niet in elk ziekenhuis.
 • Wat verwacht ik van het ziekenhuis? Kamers? Faciliteiten?
 • Wat verwacht ik van de gynaecoloog? Wil ik iemand met een thuis praktijk of ga ik liever op consult in het ziekenhuis?
 • Is mijn ziekenhuis pro borstvoeding? En vind ik dat belangrijk?
 • Biedt mijn ziekenhuis prenatale cursussen aan? Is er postnatale kine in groep voorzien? Kan ik op voorhand het verloskwartier bezoeken?

Zoals ik dus al zei maakte ik een afspraak bij een gynaecoloog die mij werd aangeraden op het moment dat wij besloten voor een klein spook te gaan. Ik vond het belangrijk dat het een vrouw was, dat ze een thuis praktijk had en dat ze in het dichtstbijzijnde ziekenhuis (AZ Maria Middelares) werkte. Leuk extraatje, dit ziekenhuis werd in 2015 helemaal vernieuwd, ik mocht dus gaan bevallen in een compleet vernieuwd ziekenhuis.

Mijn zwangerschap verliep fantastisch tot ik op 18 juli naar spoed gebracht werd met onuitstaanbare buikpijn. Er werd een nierstuwing vastgesteld en ik werd 3 nachten opgenomen. Daarna mocht ik naar huis, de pijn was echter vreselijk en op 22 juli werd ik terug binnen gebracht waarna uiteindelijk beslist werd om de bevalling in te leiden.

Hoe werkt zo’n inleiding? 
Wel, dit is in elk ziekenhuis en zelf voor elke gynaecoloog anders. Mijn gynaecoloog liet mij op 22/11 rond 22 uur ’s avonds een tabje inbrengen die voor de verweking van de baarmoederhals zorgt. Gedurende de hele nacht moet je dan om de 2 uur aan de monitor voor een half uur (Je leest het goed, vaarwel nachtrust & “Help, ik heb morgen wel een baby hé!”). Tegen alle verwachtingen in had ik ’s morgens rond 05 uur al een 3 cm opening. Rond 10h werd ik naar de verloskamer gebracht waar meteen mijn water gebroken werd. Voor de duidelijkheid, ik verging ondertussen nog steeds van de nierpijnen. Dit was ook meteen de reden dat ik weinig keus had en ongeveer gedwongen werd om een epidurale te nemen. Rond de middag was de epidurale een feit (ik vond die prik alles behalve pijnlijk). Helaas was er iets fout gegaan en moest die een dik half uur later opnieuw geprikt worden om uiteindelijk nog niet oké te zijn en werd die rond 15 uur nogmaals bijgesteld. Pas toen werd de weeën opwekker, dit is in de vorm van een baxter, aangesloten. En rond 16h30 had ik 8 cm opening en werd de gynaecoloog opgebeld. Na een klein half uurtje van het echte werk kwam ons klein spook rond 20 na 17 ter wereld. Conclusie : 31 uur van stap 1 tot de baby. Vermoeiend!
Ik kan meteen ook de cliché “Eens de baby op je buik ligt ben je alles vergeten” ontkrachten. Ik ben hélemaal niets vergeten!

Wat neem je mee om te bevallen?
Bij de meeste ziekenhuizen is er een info avond over de bevalling en krijg je daar of via de website ook een check list van wat mee te brengen. Informeer je goed! Sommige ziekenhuizen mag je bv. geen tetra doeken of andere verzoringsspulletjes meebrengen.

Mijn persoonlijke ervaringen raden je aan rekening te houden met het volgende:

 • Als je epidurale zult nemen zorg voor zeep om je te laten wassen, je wordt gewassen in je bed dus geen douche cream of dergelijke voorzien maar gewoon zeep!
 • Zorg voor MEGA ondergoed, je kunt je niet voorstellen wat ze allemaal in je slip steken tot je het zelf mee gemaakt hebt.
 • Zorg voor een aparte bevallingstas bovenop je gewone bagage met daarin ook zeker een tshirt of slaapkleed voor tijdens de bevalling zelf
 • Drinken tijdens de bevalling wordt afgeraden, ik was super blij met men lippenbalsem op dat moment zodat men mond niet helemaal uitgedroogd was.
 • Breng ook nog een handdoek en washand mee naar het verloskwartier en uiteraard ook een eerste pakje voor je babytje.
 • Spreek op voorhand af met je partner/moeder om elke dag je vuile was mee te doen naar huis en eventueel terug mee te brengen – absoluut geen overbodige luxe
 • Neem vooral donkere pyjama’s en kledij mee (Je verliest wel wat bloed)
 • Voor je baby raadt het ziekenhuis vaak aan om enkel kleertjes mee te brengen, de andere zakken hebben ze daar. Ik moet zeggen dat ik aan volgende zaken toch veel gehad heb
  • Eigen dekentjes, knuffeltje, fopspeen
  • Eigen tetradoeken, slabbetjes en monddoekjes (Aanrader!)
  • Fopspeen
 • Vraag je partner/ouders om af en toe wat cadeautjes mee te nemen naar huis zodoende dat je bij je vertrek geen 100 keer over en ’t weer moet lopen
 • Gebruik de spullen die je krijgt zoals pampers, kraamverband in overvloed!
 • Vergeet je andere zaken niet zoals doopsuiker, geboortekaartjes, kraamboek, ..

Specifiek over AZ Maria Middelares kan ik zeggen dat het een prachtig ziekenhuis is met een top team, uiteraard ligt de ene kraamverzorgende je beter dan de andere maar dat is logisch.
Het eten vond ik persoonlijk dramatisch, zorg dat je partner elke dag iets lekkers mee brengt die je al maanden hebt moeten missen ( Sushi, Carpaccio, Préparé, ..)

Hoe verliep jouw bevalling? Wat is jouw ultieme tips voor de dames die nog volgen? & Waar had jij het allermeeste zin in kort na de bevalling? 

Related posts:

2 Comments on De daad

 1. Evelien @ Mamzella
  oktober 20, 2015 at 19:00 (3 jaar ago)

  Oeh ik heb al best wat negatieve ervaringen gehoord over Maria Middelares eigenlijk… Maar natuurlijk is dat allemaal relatief, iedereen heeft een andere ervaring :-)
  Bij ons wordt het Oudenaarde, een za-lig team vroedvrouwen die allemaal op dezelfde lijn staan en ik heb een geweldige gynaecologe :-) Ik wilde bij Ella’s geboorte niet naar huis omdat er zo goed voor mij gezorgd werd hahaha 😀

  Beantwoorden
  • H.
   oktober 21, 2015 at 08:39 (3 jaar ago)

   Ik vind dat het vooral afhangt van je gynaecoloog, in het team vroedvrouwen van Maria Middelares zitten ook dames die me minder liggen maar ik had echt een geweldige gynaecoloog dus dan is je ziekenhuis keuze snel gemaakt hé.

   Beantwoorden

Leave a Reply